Γιατί θολώνει η μάσκα

Θολωμένη ΜάσκαΟι σύγχρονες μάσκες κατασκευάζονται από σιλικόνη, ένα υλικό ευαίσθητο στην έκθεση στον αέρα αφού χάνει την ελαστικότητά και το χρώμα της. Γι'αυτό οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν ένα λιπαντικό συντηρητικό, το οποίο διατηρεί τη μάσκα στα ράφια του καταστήματος σε άριστη κατάσταση, μέχρι να χρησιμοποιηθεί στη θάλασσα. Αυτό το συντηρητικό είναι που ευθύνεται για το θόλωμα της μάσκας.

Όσο πιο λιπαρή επιδερμίδα έχουμε ή όσο περισσότερο ιδρώνουμε τόσο πιο έντονο είναι το πρόβλημα.
Η λύση του προβλήματος είναι να αφαιρεθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Έτσι, λοιπόν, όταν αγοράζουμε μια καινούρια μάσκα πρώτα απ'όλα τρίβουμε τους φακούς με μια μικρή σταγόνα λευκής οδοντόκρεμας (όχι gel) η οποία συνήθως περιέχει κόκκους και είναι αυτοί οι οποίοι βοηθούν στον καθαρισμό. Η πίεση που ασκούμε είναι ελαφριά έτσι ώστε να μην κάνουμε σημάδια στα κρύσταλλα, στη συνέχεια ξεπλένουμε καλά τους φακούς. Η διαδικασία κρατάει λίγα λεπτά και επαναλαμβάνουμε 2 εώς 3 φορές.
Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο καθαριστικό του σπιτιού, σε αυτήν την περίπτωση όμως πρέπει να προσέξουμε πολύ καλά το σωστό ξέπλυμα, ώστε να αποφύγουμε τον οποιοδήποτε ερεθισμό των ματιών και του δέρματος κατά τη χρήση της μάσκας στη θάλασσα.
Επίσης, αρκετές καταδυτικές εταιρείες έχουν βγάλει ειδικά σκευάσματα για τον καθαρισμό της μάσκας τα οποία λειτουργούν πολύ καλά. Τέλος, ένας ακόμη τρόπος είναι το κάψιμο για λίγα δευτερόλεπτα των φακών εσωτερικά με έναν αναπτήρα. Καλό είναι να συμβουλευτείτε κάποιον που το έχει ξανακάνει πριν το κάνετε κι εσείς. Σε περίπτωση που μαυρίσουν τα κρύσταλλα ξεπλένονται εύκολα με σαπουνόνερο.
Θολωμένη ΜάσκαΌλα τα παραπάνω ίσως χρειαστεί να τα επαναλάβετε μερικές φορές ακόμη τους πρώτους μήνες. Στη συνέχεια κάθε φορά πριν από τη χρήση χρησιμοποιούμε κάποιο ειδικό αντιθαμβωτικό του εμπορίου, ψεκάζουμε τους φακούς εσωτερικά και εξωτερικά και μόλις στεγνώσει την ξεπλένουμε λίγο με το θαλασσινό νερό.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κάποιο φυσικό αντιθαμβωτικό όπως σάλιο ή πατάτα ή φύκια. Ο τρόπος χρήσης είναι ο ίδιος με το χημικό αντιθαμβωτικό. Καλό είναι να τονιστεί ότι το σάλιο περιέχει πάνω από 500 είδη βακτηρίων και με την πάροδο του χρόνου προκαλούν μόνιμο μαύρισμα στους φακούς και έτσι περιορίζεται το οπτικό μας πεδίο οπότε καλό είναι να αποφεύγεται ο τρόπος αυτός.
Επίσης, σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι μετά τη χρήση η μάσκα πρέπει να ξεπλένεται με γλυκό νερό και να καθαρίζεται καλά γιατί τα άλατα και οι σκόνες αποτελούν παράγοντες θαμπώματος!