Επιλογή μάσκας

Επιλογή ΜάσκαςΓια να καταλάβετε πώς πρέπει να γίνει η επιλογή, πρώτα απ'όλα πρέπει να σας εξηγήσουμε ποιός είναι ο εσωτερικός όγκος της μάσκας και ποιόν ρόλο διαδραματίζει. Ο εσωτερικός όγκος είναι ο ελεύθερος χώρος ανάμεσα στο πρόσωπό μας και στη μάσκα

(κρύσταλλα & φούστα σιλικόνης). Αν θα θέλαμε να τον μετρήσουμε θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε την μάσκα σε μία επίπεδη επιφάνεια και να την κρατήσουμε παράλληλη προς αυτήν. Στη συνέχεια, θα βάζαμε νερό μέσα στη μάσκα μέχρι να ξεχειλίσει. Το νερό που θα παρέμενε μέσα αν το ρίχναμε σε ένα δοχείο με μετρητή όγκου θα βρίσκαμε τον εσωτερικό όγκο της μάσκας με μια πολύ καλή προσέγγιση. Συνήθως μπερδεύουμε τον εσωτερικό όγκο της μάσκας με την εξωτερική επιφάνεια των κρυστάλλων της και αυτό είναι λάθος. Συνήθως βέβαια συμβαδίζουν, όμως οι μεγάλες εταιρείες μπορούν πλέον και βγάζουν μάσκες μικρού όγκου και σχετικά μεγάλου οπτικού πεδίου!

Επιλογή ΜάσκαςΌταν καταδυόμαστε η υδροστατική πίεση πιέζει τη μάσκα πάνω στο προσωπό μας. Όσο πιο βαθειά κατεβαίνουμε τόσο μεγαλύτερη γίνεται αυτή η πίεση με κίνδυνο να πάθουμε κάποιο βαρότραυμα (π.χ. να σπάσει κάποιο αγγείο στον οφθαλμό). Έτσι είναι απαραίτητο από κάποια μέτρα και κάτω να φυσήξουμε πολύ ελαφρά αέρα από τη μύτη μέσα στη μάσκα για να εξισώσουμε την πίεση της. Όσο μεγαλύτερος είναι ο εσωτερικός όγκος της μάσκας τόσο περισσότερο αέρα πρέπει να φυσήξουμε για να πραγματοποιηθεί η εξίσωση. Όταν καταδυόμαστε με ελεύθερη κάταδυση (free diving) χρησιμοποιούμε μόνο τον αέρα  που έχουμε εισπνεύσει στην επιφάνεια πριν την έναρξη της βουτιάς, επομένως είναι υπερπολύτιμος και δεν πρέπει να τον σπαταλάμε για οποιοδήποτε λόγο. Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι σε βαθειές βουτιές με ελεύθερο πρέπει να χρησιμοποιούμε μάσκες μικρού όγκου. Στην κατάδυση με αναπνευστική συσκευή (αυτόνομη κατάδυση - scuba diving) δεν μας ενδιαφέρει, γιατί έχουμε άφθονο αέρα και ίσως είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε μια μάσκα μεγάλου οπτικού πεδίου και άρα σχετικά μεγάλου όγκου για να απολαύσουμε καλύτερα τις ομορφιές του βυθού. Στο snorkelling (επιφανειακό κολύμπι με ταυτόχρονη παρατήρηση του βυθού) επειδή δεν βουτάμε ή αν βουτήξουμε θα φτάσουμε μόνο μερικά μέτρα κάτω από την επιφάνεια επιλέγουμε ό,τι και στην αυτόνομη κατάδυση.

Μαύρη ή άσπρη σιλικόνηΕπιλογή Μάσκας
Η επιλογή γίνεται και πάλι σε σχέση με τη δραστηριότητα. Η λευκή σιλικόνη αφήνει το ήλιο να περάσει μέσα στο πρόσωπο και άρα είναι πιο φωτεινή από τη μαύρη. Από την άλλη όμως ζεσταίνεται περισσότερο το προσωπό μας ειδικά όταν υπάρχει ήλιος και έτσι θολώνει πιο εύκολα. Έτσι αν δεν καθόμαστε πολύ ώρα στην επιφάνεια της θάλασσας είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε λευκή σιλικόνη. Αυτό συμβαίνει στο snorkelling όταν δεν ξεπερνάμε τη μία ώρα παραμονής στη θάλασσα και στην αυτόνομη κατάδυση γιατί συνήθως βρισκόμαστε κάτω από τα 15 μέτρα και εκεί είναι πιο σκοτεινά γιατί τα χρώματα εξαφανίζονται λόγω της διάθλασης, οπότε χρειαζόμαστε μια μάσκα φωτεινή. Όταν όμως κάνουμε ελεύθερη κατάδυση ή υποβρύχιο ψάρεμα επειδή έχουμε αρκετή παραμονή στην επιφάνεια (συνήθως πάνω από μία ώρα) χρησιμοποιούμε μαύρη σιλικόνη.