ΣΗΜΑΔΟΥΡΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ SMB

ΣΗΜΑΔΟΥΡΑ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ SMB

(Surface Marker Buoy)

Οι σημαδούρες επιφανείας είναι απαραίτητο καταδυτικό αξεσουάρ χρήσιμο είτε για να σηματοδοτήσει την θέση μας στο σκάφος, στο τέλος της κατάδυσης, είτε κατά την διάρκεια έκτακτης ανάγκης, να δημιουργήσει μια γραμμή ανάδυσης, αλλά ακόμη και να μας βοηθήσει να πραγματοποιήσουμε μια έκτακτη αποσυμπίεση με ασφάλεια όταν δεν υπάρχει σταθερό σημείο.

Υπάρχουν τρείς κύριοι παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψη του ο δύτης κατά την επιλογή μίας σημαδούρας επιφανείας SMB.

  1. το μέγεθος
  2. τον τρόπο πλήρωσης
  3. το μήκος του σκοινιού που πρέπει να έχει ο μίτος.

 

  1. ΤΙ ΜΕΓΕΘΟΣSMBΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ?

Στο εμπόριο κυκλοφορούν SMB από 0,80 εκ. έως και πάνω από 2 μ. μήκος.

Ένα SMB 1 μ. μήκος,  10 -15 εκ. διάμετρο, να στέκεται όρθιο στην επιφάνεια ακόμη και αν γεμίσει σε σχετικά μικρό βάθος (π.χ. στα 5 μ. για προληπτική στάση αποσυμπίεσης) και με λίγο αέρα, είναι ιδανικό για τις ανάγκες ενός δύτη αναψυχής.

Τώρα θα αναρωτηθείτε, σε μια κατάδυση που επικρατεί κυματισμός, ένα μακρύτερο SBM δεν θα είναι πιο εύκολα ορατό ? Η απάντηση είναι ΝΑΙ !!

Όμως ένα μακρύτερο SBM για να σταθεί όρθιο στην επιφάνεια θα πρέπει :

  • Ή να του βάλουμε περισσότερο αέρα, που σημαίνει μεγαλύτερος βαθμός δυσκολίας για να διαχειριστούμε υποβρυχίως την άνωσή του,
  • Ή να το απελευθερώσουμε από μεγαλύτερο βάθος, αλλά και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να χειριστούμε ένα σκοινί μεγάλου μήκους για να μπορέσει να φτάσει στην επιφάνεια το SMB και στην συνέχεια να το τυλίξουμε στον μίτο κατά την ανάδυσή μας, αυξάνοντας την πολυπλοκότητα της ανόδου μας.

Συμπέρασμα:

Ένα μεγαλύτερο SMB θα είναι ευκολότερο να εντοπιστεί στην επιφάνεια από μεγάλη απόσταση αλλά πιο δύσκολο να το χειριστεί ο δύτης υποβρυχίως.

  1. ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΣΗΣSMB

Έχουμε τρείς βασικούς τύπους SMB :

  1.         Ανοικτού τύπου

Εύκολη και γρήγορη πλήρωση αλλά όταν φτάσει στην επιφάνεια, εύκολα μπορεί να χάσει σημαντική ποσότητα αέρα και τελικά να μην τα καταφέρει να μείνει σε όρθια θέση.

Η κατάσταση γίνεται λίγο καλύτερη με την προσθήκη μικρών βαριδιών στο κάτω μέρος του.

  1.         Ημίκλειστου Αυτοστεγανοποιούμενου τύπου

Το πιο διαδεδομένο. Με ενσωματωμένη βαλβίδα υπερ-πλήρωσης και σύστημα αυτοστεγανοποίησης που κάνει την διαδρομή μέχρι την επιφάνεια ασφαλέστερη αλλά και σχεδόν σίγουρη την κάθετη θέση του στην επιφάνεια.

                   III.        Ημίκλειστου Αυτοστεγανοποιούμενου τύπου με αυτόματο σύστημα πλήρωσης.

Ένα SΜΒ σαν το προηγούμενο μόνο που έχει και ενσωματωμένο αυτόματο σύστημα πλήρωσης διαδεδομένο πολύ στους χρήστες Reabreathers.

       Για να γεμίσουμε ένα SMB με αέρα, ο ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε την εναλλακτική πηγή αέρα.  Ο τρόπος αυτός όμως κρύβει κάποιους κινδύνους. Η μεγάλη ποσότητα αέρα που απελευθερώνει απότομα η εναλλακτική πηγή αέρα, θα μπορούσε να προκαλέσει μια αρκετά σημαντική και ξαφνική αλλαγή πλευστότητας.

       Στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή άγχους μια ξαφνική αλλαγή στην πλευστότητα, θα μπορούσε να ξεφύγει από τον έλεγχο μας. Το SBM θα φύγει με μεγάλη ταχύτητα προς την επιφάνεια και αν ο δύτης δεν ενεργήσει σωστά, το σκοινί μπορεί να μπερδευτεί με κομμάτι του εξοπλισμού του και να τον ανεβάσει στην επιφάνεια με ανεξέλεγκτη ταχύτητα και χωρίς αποσυμπίεση, προληπτική ή κανονική, ανάλογα με το πλάνο κατάδυσης.

By Salamina Diving Center Καταδυτικά Νέα